آموزگاران
مقالات
آموزش آواز در کرج
سه شنبه, دي 25, 1403 by کاربر زیر وبم

 

آموزش آواز در کرج

آموزش آواز در کرج ، در گرایش‌های متفاوتی چون آواز ایرانی ( آواز سنتی )، کلاسیک، پاپ و ... در آموزشگاه‌های موسیقی رواج دارد. آموزشگاه موسیقی زیر و بم از جمله آموزشگاه‌هایی است که به صورت تخصصی به آموزش آواز در کرج در شاخۀ ایرانی می‌پردازد. کلاس آواز سنتی این مجموعه زیر نظر علی امیری‌مقدم، دارای کارت صلاحیت تدریس از وزارت فرهنگ برگزار می‌شود. آموزش آواز و صداسازی را نزد شاگردان برجستۀ استاد شجریان از جمله علی سعیدی و مهران زمانی‌یکتا فراگرفت. همچنین نزد داود فیاضی نیز دوره گذراند و سرانجام آموخته‌های خود را نزد علی مومنیان که از شاگردان برجستۀ علی‌اصغر شاه‌زیدی است، تکمیل کرد. او در کارنامۀ هنری خود اجراهای متعددی چون اجرا در شبکۀ جهانی جام‌جم و کنسرت با ارکستر فیلارمونیک کرج و سابقۀ 10 سال تدریس آواز ایرانی را دارد و در این مدت توانسته آن دسته از هنرجویان مستعد و علاقه‌مند را که مایل به ادامۀ تحصیل در دانشگاه در رشتۀ آواز هستند، راهی دانشگاه کند. آشنایی وی با ساز سه‌تار و همراهی هنرجویان در کلاس با شکیبایی فراوان، از دیگر نکات برجستۀ شیوۀ تدریس وی می‌باشد. آموزشگاه موسیقی زیر و بم علاوه‌بر همکاری با مدرسین مجرب، با برگزاری کلاس‌های تئوری موسیقی، همنوازی و کنسرت‌های هنرجویی می‌کوشد تا یکی از بهترین‌ها در زمینۀ آموزش آواز در کرج باشد. برای داشتن اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق تلفن‌های 02634212438 و 02634479348 با ما در تماس باشید. همچنین جهت آشنایی بیشتر می‌توانید به صفحۀ اینستا و کانال آپارت و یوتیوب زیر و بم مراجعه نمائید.

آموزش آواز در کرج برای ورود به دانشگاه

آموزش آواز در کرج برای ورود به دانشگاه ، مسیری است برای هنرجویان علاقه‌مندی که در این شهر ساکن هستند و مایلند در نزدیکی محل سکونت خود این رشته را به صورت حرفه‌ای دنبال کنند. این رشته در برخی واحدهای دانشگاهِ‌ علمی-کاربردی در گرایش‌های ایرانی، کلاسیک و تلفیقی تدریس می‌شود و ادامۀ تحصیل در این رشته تا سال 1403 تا مقطع کارشناسی برای دانشجویان خانم وآقا امکان‌پذیر است. ناگفته نماند که هنرجویان ساکن شهر کرج باید به واحدهای این دانشگاه در تهران مراجعه کنند. اگرچه ورود به این رشته در دانشگاه‌های جامع علمی‌‌-کاربردی در حال حاضر بدون آزمون ورودی است اما عملاً دانشجویانی که با تسلط نسبی بر آواز وارد این رشته می‌شوند موفق‌تر هستند. پیشنهاد می‌شود علاقه‌مندان حتما قبل از اقدام برای ثبت‌نام در دانشگاه، مدتی را به فراگیری این رشته اختصاص دهند در غیراین‌صورت علاوه بر طولانی شدن روند آموزش متحمل هزینۀ مضاعف خواهند شد. همچنین توصیه می‌شود در کنار فراگیری آواز به یادگیری مباحث مربوط به تئوری، سلفژ و همچنین آشنایی با یک ساز مرتبط بپردازند.

آشنایی با ساز و تئوری در فراگیری آواز ایرانی

آشنایی با ساز و تئوری در فراگیری آواز ایرانی، نکتۀ قابل توجهی است چراکه این شاخه از هنرِ ایرانی به دلیل داشتن ظرافت‌های فراوان و تزئینات بسیار، از طریق خط نت به راحتی قابل انتقال نیست. از این رو اساتید این رشته همچنان به شیوۀ سنتی پایبند بوده و ترجیح می‌دهند به صورت شفاهی و سینه به سینه آموزش دهند. اما از طرفی، در حال حاضر آموزش اغلب سازهای ایرانی به کمک خط نت و قوانین موسیقی آموزش داده می‌شود همچنین، بسیاری از خوانندگان مایلند تا تجربۀ همکاری با ارکسترهای بزرگ و کوچک را داشته باشند. ازاین‌رو امروزه هم‌نشینی ساز و آواز ایرانی در کنار هم، در صورتی که خواننده تسلط کافی بر مباحث تئوریک نداشته باشد، منجر به تضعیف همراهی وی با گروه خواهد شد. به همین جهت توصیه بر این است که هنرجویان آواز ایرانی، در کنار فراگیری این رشته با مباحثی چون تئوری موسیقی، سلفژ و تاحدی نوازندگی یک ساز ایرانی آشنا باشند.

آشنایی کلی با سیستم دستگاه تنفس و حنجره 

آشنایی کلی با سیستم دستگاه تنفس و حنجره، برای هنرجوی آواز بسیار اهمیت دارد چراکه مجموع این سیستم نقشِ ساز را برای خواننده ایفا می‌کند. آسیب به هریک از اجزای این مجموعه، می‌تواند منجر به ایجاد اختلال در امر خوانندگی شود. بنابراین داشتن اطلاعات کافی در این زمینه ضروری است. در ادامه به اختصار توضیحات کلی ارائه می‌شود: تنفس فرایندی است که درآن بدن اکسیژن لازم را کسب و سپس دی‌اکسید کربن را دفع می‌کند. عضلات تنفسی شامل سه جزء مهم با نام‌هی عضلات دم، بازدم و دیافراگم هستند. هوا از طریق بینی و دهان وارد شده و از طریق نای، نایژه‌ها و نایژک‌ها به ریه‌ها وارد می‌شود. عضلۀ دیافراگم با حرکت رو به پائین سبب افزایش طول قفسۀ سینه و با حرکت بالا سبب کاهش طول قفسۀ سینه می‌شود. حنجره سیستمی است تشکیل شده از چندین غضروف و یک استخوان به نام لامی یا هیوئید (hyoid) که از سومین تا ششمین مهرۀ گردن امتداد دارد و یکی وظایف آن تولید صدا در انسان است. حلق و حنجره نیز که دارای طناب‌های صوتی برای تولید صدا هستند در مسیر تنفس قرار دارند. طناب-های صوتی توسط سه دسته عضله کنترل می‌شوند بدین‌معنا که یک دسته دو طناب صوتی را از هم دور می‌کنند، یک دسته آن‌ها را به هم نزدیک می‌کنند و دستۀ سوم که عضلاتِ کشندۀ طناب‌های صوتی هستند از شل شدن آنها جلوگیری کرده و آنها را صاف و کشیده نگه می‌دارند. در هنگام تنفس، تارهای صوتی از هم جدا بوده و هنگام صحبت کردن یا آواز خواندن به هم می‌چسبند. هرچه تارهای صوتی کوچکتر بوده و سفت‌تر کشیده شوند با سرعت بیشتری مرتعش شده و صدای زیرتری ایجاد می‌شود. هنگام خروج هوا از ریه‌ها، عملکرد طناب‌های صوتی به صورت لرزش بوده و برخورد آنها با یکدیگر و بسته شدن آنها و بیرون رانده شدن توده‌های هوا توسط این طناب‌ها صوت تولید می‌کند.

آموزش تنفس صحیح 

آموزش تنفس صحیح برای آواز خواندن، از مهم‌ترین مسائلی است که خواننده باید آن را نزد مدرس مجرب فراگیرد. مهم‌ترین اثر ظاهری تنفس، حرکات تنفسی هستند که به آن دم و بازدم گفته می‌شود. به منظور ایجاد صدای مطلوب، باید نفس‌گیری صحیح صورت گیرد تا با کمترین دمیدن بهترین صدا تولید شود. اگر فشار نفس کم یا زیاد شود رنگ و زلالی صدا دستخوش تغییر می‌شود. تنفس صحیح یا همان تنفس دیافراگمی، عضلات پشت، قفسۀ سینه و دیافراگم را قوی نموده و خواننده در حین آواز خواندن می‌تواند به خوبی جریان هوای آزاد شده را کنترل کند. با انجام تمرینات روزانه‌ای که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم، این تکنیک تنفس قابل فراگیری و پیشرفت است.

به پشت دراز کشیده و شانه‌ها را تاحد ممکن آزاد کنید. دست‌ها را روی دنده‌ها بگذارید و مراحل زیر را دنبال کنید:

1-هوا را به درون بکشید و مثل یک آه بیرون دهید. منتظر بمانید تا احساس کنید عضله‌های میان دنده‌ها نیاز به حرکت دارند، سپس دوباره هوا را به درون بکشید. باز شدن دنده‌ها را در پشت و جلو احساس کرده و از بالا آمدن قسمت فوقانی آن جلوگیری نمایید.

2-هوا را به درون بکشید و طی 10 شماره به آرامی بیرون دهید. توجه کنید که عضله‌های میان دنده‌ها، هوای در حال خروج را کنترل کند. 10 شماره را کم‌کم به 15 و بعد به 20 برسانید.

3-هوا را به درون بکشید و از انباشته شدن شش‌ها از هوا مطمئن شوید. یک دست را روی دیافراگم قرار دهید و نفس کوتاهی بیرون دهید. دوباره هوا را به درون بکشید و این کار را چند مرتبه تکرار کنید تا ورود و خروج هو را تا عمق شش‌ها دقیقا احساس کنید.

برای آمادگی تمرین تنفس صحیح در حالت ایستاده یا نشسته، سر را به طرف جلو و عقب و چپ و راست بیندازید و به شکل یک دایره حول محور گردن به آرامی بچرخانید. عضلات را آزاد کرده و سپس مراحل زیر را دنبال کنید :

1-دست‌ها را پشت سر بگذارید و قفسۀ سینه مستقیم و آزاد باشد. هوا را به درون بکشید به طوریکه بالای قفسۀ سینه حرکت نکند و هوا به دیافراگم داخل شکم برسد و سبب برآمدگی شکم شود. سپس هوا را تا آخرین ذره به بیرون دهید و منتظر شوید تا نیاز دنده‌ها به حرکت را احساس کنید. دوباره مراحل را تکرار کنید.

2-دست‌ها را روی دنده‌ها بگذارید و هوا را به درون بکشید. سپس آن را طی 10 تا 15 ثانیه به بیرون دهید. کم‌کم این مقدار را به 20 ثانیه افزایش دهید.

آموزش تمرینات حنجره 

آموزش تمرینات حنجره ، از آنجا که حنجره نیز مثل دیگر اعضای بدن برای تقویت و حفظ سلامتی نیاز به ورزش دارد، از جمله آموزش‌های ضروری برای هر هنرجوی آواز است. مهم‌ترین اصل، اصل کمترین تنش و فشار است؛ یعنی با صرف حداقل انرژی، بهترین صوت را تولید کنیم. تمرینات زیر را به منظور انجام ورزش بر تارهای صوتی دنبال کنید:

1-به پشت دراز کشیده و طبق تمرینات قبلی به صورت دیافراگمی نفس بکشید. یک بار که هوا را به درون می‌کشید دست را روی عضلات شکم، نزدیک دیافراگم بگذارید و هوا را با تولید صدای «ه» به صورت ضربه‌ای بیرون دهید. باید حرکت دیافراگم را زیر دست خود احساس نمایید. این تمرین را چند مرتبه تکرار کنید و بعد با ادای «ها» آن را ادامه دهید. هرچقدر می‌توانید نفس بکشید تا آنجا که نفس با صدا یکی شود. صدا باید از اعماق شش‌ها نشأت بگیرد. استخوان‌های قفسۀ سینه نیز با صدا مرتعش می‌شوند.

2-حالا همین تمرین را در حالت ایستاده یا نشسته انجام دهید. توجه داشته باشید در حین این تمرینات عضلات کاملا آزاد باشد و از بلند نمودن صدا خودداری کنید. 3-همین تمرین را با ادای مصوت‌های «آ»، «ای» و «او» تکرار نمایید. 4-درحالیکه عضلات رها هستند و صدای شما از دیافراگم سرچشمه می‌گیرد، به آرامی آوازی را زمزمه کنید. 

وسعت صدای خواننده 

وسعت صدای خواننده بسته به میزان تعلیم‌دیدگی و نیز ویژگی‌های فیزیکی او می‌باشد. وسعت صدای یک فرد تعلیم ندیده به طور معمول حدود 5/1 اکتاو است، اما آوازخوانان حرفه‌ای بر محدودۀ 2 اکتاو یا حتی بیشتر نیز احاطه دارند. تارهای صوتی مردان طویل‌تر و ضخیم‌تر از تارهای صوتی زنان است و همین تفاوت، محدودۀ صوتی بم‌تری را برای آنها سبب می‌شود. گروه‌بندی گستره‌های آوازی زنان و مردان به ترتیب از زیر به بم چنین است: زنان: سوپرانو (Soprano) ، متسو سوپرانو (Mezzo Soprano )، آلتو (یا کنترآلتو) و در مورد مردان: تنور، باریتون (Bariton) ، باس (Bast). در آواز در قیاس با گفتار، گستره پهناورتری از زیر و بم و حجم صوتی را به کار می‌گیریم و حروف صدادار را کشیده‌تر ادا می‌کنیم، لازمۀ آواز خواندن، داشتن نفس بیشتر و مهار کامل‌تر بر آن است. زیر و بم صدای خواننده بسته به میزان کشیدگی تارهای صوتی تغییر می‌کند؛ بدین‌معنا که هر چه این تارها کشیده‌تر باشند، صدا زیرتر است. شیوه‌های آوازخوانی به سبب تفاوت ذوق و پسند اقوام گوناگون، از فرهنگی به فرهنگ دیگر متفاوت است. آواز خوانان کلاسیک غرب با قامتی افراشته آواز می‌خوانند آوازخوانان در آفریقا ایستاده به جلو خم می‌شوند و در هند بر زمین مینشینند.

 هزینۀ کلاسهای آموزش آواز در کرج 

هزینۀ کلاس‌های آموزش آواز در کرج معمولاً براساس مصوبه‌ای است که توسط ادارۀ فرهنگ به تمامی آموزشگاه‌ها ابلاغ می‌شود. برای اطلاع از شهریۀ کلاس آواز در کرج می‌توانید از طریق تلفن‌های 02634212438 و 02634479348 با آموزشگاه موسیقی زیر و بم در تماس باشید.



 
 
 
ثبت نام فراموشی کلمه عبور؟  
 

نام
نام خانوادگی
ایـمیل

ذخیره اطلاعات